Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews,

...
  Скритите послания с  Красимир Куртев“ - Скъпи читатели на Trafficnews,
Коментари Харесай

Скритите послания: Защо чукаме на дърво и не отваряме чадър на закрито

   " Скритите послания с  Красимир Куртев “ - Скъпи читатели на Trafficnews, добре пристигнали в рубриката! В следващото издание ще ви показва тематиката за суеверията. 
Прочетете още
Има доста странни суеверия. По формулировка суеверието е ирационално поверие, произлизащо от незнание или боязън, или религия в свръхестествена причинно-следствена връзка. Въпреки че суеверията не се основават на естествени събития или причина, доста рационални интелигентни хора към момента вземат участие в техните ритуали. Понякога те са станали толкоз нормални или вкоренени в културата, че хората даже не осъзнават дребните глупави неща, които вършат.

Много хора към момента чукат на дърво, за да се спасят от вероятно нещастно събитие. 

Много суеверия произлизат от една и съща човешка линия, която ни кара да имаме вяра в чудовища и призраци. Когато мозъкът ни не може да изясни нещо, ние си измисляме фиксации. Всъщност суеверията от време на време могат да работят, тъй като вярата в нещо може да усъвършенства осъществяването на дадена задача.

Счупеното огледало носи нещастие…

Според националните предания счупването на огледало е сигурен метод да се обречете на седем години неприятен шанс. Суеверието наподобява произтича от вярването, че огледалата не просто отразяват вашия образ; те пазят частици от душата ти. Това поверие е карало хората в старите времена да покриват огледала в къщата, когато някой почине, с цел да не бъде душата му затворена вътре.

Да чукна на дърво…

Тази фраза е съвсем като вербален амулет, предопределен да защищава от неприятен шанс след изкушаване на ориста: „ Счупването на огледалото не ми донесе никакви проблеми, да чукна на дърво “. Фиксацията върху чукането на дърво може да идва от остарели легенди за положителните духове в дърветата или от асоциация с християнския кръст. Подобни изречения изобилстват на голям брой езици, което допуска, че желанието да не се разстройва една злобна галактика (Бог) е доста постоянно срещано.

Стискай палци!..

Тези, които желаят да имат шанс, постоянно кръстосват един пръст върху различен, жест, за който се твърди, че датира от ранното християнство. Историята споделя, че двама души са кръстосвали показалци, когато си пожелават добрини, знак на поддръжка от другар към индивида, който демонстрира предпочитание за триумф като знак на признателност. Традицията последователно се трансформира в нещо друго, което множеството хора вършат всекидневно. Достатъчно просто да кажете „ стискайте палци “, с цел да прехвърлите посланието към сякаш незнайни висши сили.

Не отваряй чадър на закрито!...

Не единствено тъй като ще избодете окото на някого, а тъй като е обръщение за неприятен шанс. Предполага се, че отварянето на чадър на закрито носи неприятен шанс, макар че произходът на това поверие е мъждив. Има доста митове, от историята за антична римлянка, която инцидентно отворила чадъра си мигове преди къщата й да се срути, до историята за английски принц, който приел гостуващ крал с разперен чадър и умрял в границите на месеци.

Не преминавайте под стълба!...

Всъщност, това поверие е много практично. Една доктрина твърди, че това поверие произтича от християнската религия в Светата Троица: защото стълба, облегната на стена, образува триъгълник, а „ счупването “ на този триъгълник е осквернение. От друга страна, друга известна доктрина е, че страхът от прекосяване под стълба е обвързван с нейната аналогия със средновековна бесилка. Елементарното обяснението е за сигурността преди всичко.

Късметът на начинаещия…

Често срещано е оправданието на някой върл комарджия, който преди малко е изгубил игра от дилетант, промърмори - Това е „ шансът на начинаещия “. Подобно на доста суеверия, вярата в шанса на начинаещия може да възникне заради пристрастност към потвърждението.

Пристрастието към удостоверение е психически феномен, при който хората са по-склонни да си спомнят събития, които дават отговор на техния светоглед. Ако вярвате, че ще спечелите, тъй като сте новак, е по-вероятно да си спомните всички случаи, в които сте били прави - и да забравите моментите, в които сте се оказали в ролята на губещите.

Начинаещите може да излязат напред в някои случаи, тъй като новакът е по-малко уплашен от успеха. В края на краищата прекалено много тревога може да попречи на представянето. Или може да е просто статистическа случайност, изключително при хазартни игри, основани на шанс.

Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa

 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР